top of page

SYDSVERIGES LETTISKA FÖRENING

DIENVIDZVIEDRIJAS LATVIEŠU BIEDRĪBA

OM SYDSVERIGES LETTISKA FÖRENINGEN

DLB har varit verksam sedan 2009. I syfte att samla lokala letter i Skåne, hjälpa dem att bevara sin identitet och upprätthålla det lettiska språket medan de bor utomlands, samt att ge dem möjlighet att lära känna varandra och introducera andra till lettiska traditioner och kultur.

Historia

År 2006 bildades den svensk-danska lettiska kören i Malmö. Den 7 mars 2009 bildades DLB (Sydsveriges Lettiska förening) med stöd av den lettiska biståndskommittén som var registrerad i Stockholm. Mārtiņš Kālis valdes till styrelsens första ordförande och Juris Bērziņš, Elita Brente, Richards Čanka, Liga Kale, Ivo Rūtens och Dzidra Vēveris-Åkeson valdes som övriga styrelseledamöter.

Nuvarande styrelsen 2019-2021

År 2019 firar DLB 10-årsjubileum och väljer en ny styrelse. Den 10 mars 2019 valdes föreningens nuvarande styrelse för de kommande två åren: Ilze Spīgule - Buijtenweg (ordförande), Liga Lagzdiņa (sekreterare-kassör), Liga Rožukalne (Kassör tills Nov, 2019), Elīna (medlemschef) och Karlīna Welander (assistent om medlemskap) Elana Novikova och Vilnis Brūveris (styrelseledamöter).

59350564_1282661455228335_34277175266776

OM OSS

Sydsveriges Lettiska Föreningen (Dienvidzviedrijas latviesu biedriba - DLB) är en av sju avdelningar i Letternas Riksförbund i Sverige (Zviedrijas latviesu apvieniba - ZLA), som förenar cirka 1 000 letter i hela Sverige. Du kan följa föreningens aktiviteter på ZLA: s webbplats. Vårt mål är att förena letter och deras nära och kära i södra Sverige. Alla, stora och små, unga, gamla, letter i passet, letter i hjärtat och alla andra som är intresserade av lettiska kulturen är välkomna!

Vem är vi?

Alla styrelseledamöter har gått med i föreningen frivilligt, utan betalning. Vid varje evenemang kommer minst en av styrelseledamöterna att vara med.

Om du vill engagera dig i DLB-aktiviteter, hjälpa till att organisera evenemang eller har några idéer som skulle vara intressanta för lokala letter, är du välkommen att skriva till oss på facebook eller via e-post latviesu.biedriba@gmail.com

Alla är välkomna till våra evenemang - stora och små, unga, gamla, letter i passet, letter i hjärtat och alla andra som är intresserade av lettiska kulturen!

Träffa teamet av 2019-2021

20190415_213256.jpg

KARLINA

Familjemedlemskap

Aktiv och sportig kvinna och mamma. Professionell volleybollspelare. 

IMG_20190415_182924.jpg

ELANA

Ekonomi- och skattechef

Allt som rör ekonomi, startmiljö, investeringar och kapital.

Biedrības PlusGiro konta numurs Nordea bankā ir sekojošs: 52 03 10 – 4.

Svarīgi, lai bankas maksājuma ziņojumā ierakstāt, par kuriem cilvēkiem (sevi, savas ģimenes locekļiem, draugiem) maksājat biedra naudu vai arī, kādam citam mērķim nauda paredzēta (piemēram – ziedojums).

red queen_bw.jpg

ILZE SB

Ordförande & Life coach

Naturligt ledare, a do-er, modersmålslärare, körsjungare och deltar i diasporapolitiska aktiviteter i Europa.

DLB_Līga_L.jpg

LIGA 

Sekreterare & finans

Rationellt och tekniskt utforskande sinne, och en konstnär i hjärtat. Ledare för konstutbildning i Lund. Med bra kännedom inom kultur och konst.

ELina P.jpg

ELINA

Medlemskap & sociala medier

Friluftsliver, livsnjutare, fotograf av människor, bröllop och äventyr. Kännare av bästa naturen platser i Skåne. Hon kan cyckla till Stockholm och tillbaka.

Kopā svinām svētkus

Play Video

Vad gör vi?

En gång i månaden träffas vi i informell miljö på en "Afterwork". Där möter vi kära bekanta samt välkomnar nyflyttade till Skåne.


En "Sagostund" för de alla yngsta (0-6 år) har ägt rummånadsvis på biblioteket i Västra Hamnen.

Sedan år 2019 har modersmålsundervisning i lettiska varit tillgänglig i Malmö

Exempel på andra aktiviteter som vi arrangerar: gemensam lettisk midsommarsfirande, Lettlands nationaldagen den 18:e november, "vita bordsduks" firande den 4:e maj, naturvandringar, picknickar, Julfirandet, filmkvällar med lettiska filmer, mm,

Kören "Skåne" har deltagit på Sång- och Dansfestivalen i Lettland år 2018. Just nu har kören pausat sin verksamhet.

Just nu är träffarna inställda pga rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Hur blir jag medlem?


DLB är en ideell organisation, våra evenemangfinansieras av medlemsavgifter och evenemangsbiljetter samt bidrag. Det största ekonomiska stödet till föreningen tillhandahålls av den svenska regeringen som en del av en stor minoritetsorganisation - MUCF. Denna finansieringen tilldelas till föreningar som har över 1000 medlemmar i hela Sverige. Varje medlem är mycket viktig för oss!

MEDLEMSKAPAVGIFT

VUXEN 18+     100KR 

BARN 7+       20KR

PlusGiro-kontonummer: 52 03 10 - 4.

DLB
DLB
DLB
DLB
DLB
DLB
DLB
DLB
DLB
DLB
DLB
DLB
DLB
DLB
DLB
DLB
DLB
DLB

Var med!

BLI VOLONTÄR vid evenemang

STÖD OSS OCH BLI MEDLEM

SAMARBETA MED FÖRETAG

DONERA TILL DLB

KOM TILL EVENEMANG

DELA MED IDÉERNA OM FÖRBÄTTRINGAR

VÄLKOMMEN!